T. Futrell: Rest - Requiem for strings and voices

 
 

Torsdag 14. mars kl. 19.00
Oslo domkirke


Medvirkende:
Ensemble Allegria
Det Norske Solistkor
Grete Pedersen, dirigent

Kirkemusikkfestivalen har sjelden opplevd så mange positive, overveldende og ektefølte tilbakemeldinger som etter urfremføringen av Tyler Futrells Stabat mater i 2022. Futrells evne til å kombinere estetikk og realisme, til å lage noe som er intellektuelt spennende, men først og fremst taler rett til folks hjerter, er unik. Vi ønsket derfor å bestille et rekviem av Futrell, som skal urfremføres av Ensemble Allegria og Solistkoret, under ledelse av Grete Pedersen. Futrell ønsket å bruke de tradisjonelle rekviem-tekstene, samt en rekke mer moderne tekster, spesielt dikt av Rolf Jacobsen som ble skrevet etter at han mistet sin kone. Tekstene omhandler døden, vårt forhold til den og hva den representerer i livene våre. Futrell sier om sitt eget Requiem:

Jeg ønsket å skrive et rekviem fra et humanistisk perspektiv, et rekviem som taler til de av oss som er igjen, som gjenspeiler de uavklarte tapsfølelsene mange av oss bærer på og forsøker å bearbeide. Vi sørger, vi savner, noen ganger er vi til og med sinte for at vi er forlatt, eller sinte på oss selv for det vi ikke gjorde da vi fortsatt hadde muligheten. Jeg bruker deler av den tradisjonelle latinske teksten og den tematiske strukturen, men former det samtidig til å reflektere en sorgprosess, og blander inn forskjellige andre tekster på forskjellige språk fra forskjellige tider, for å reflektere den virvlende idéskyen rundt døden vi må forholde oss til. Jeg bruker disse tekstene for å sette publikum i mer umiddelbar kontakt med deres opplevelser, noe som kanskje tusen år gamle latinske tekster om evig lys ikke klarer å gjøre – selv om det er et av de bildene som stykket må forholde seg til. Rest er en oversettelse til engelsk av requiem (hvile), som er det et rekviem tradisjonelt ber om på vegne av de som er døde, men som også er noe de som sørger trenger selv. I tillegg kan tittelen referere til det som er igjen: minner, levninger.

På konserten vil Solistkoret og Ensemble Allegria også fremføre Spem in alium og If ye love me av Thomas Tallis, Tallis Variations av Vaughan Williams og Misericordia Domini, KV 222 av W.A. Mozart.

Previous
Previous

Kirkemusikkfestivalen 2024 er vel overstått