Velkommen til Kirkemusikkfestivalens 19. utgave

Skjermbilde 2018-11-29 kl. 12.31.08.png

Velkommen til Kirkemusikkfestivalens 19. utgave. Klimaendringer har blitt en merkbar utfordring i mange menneskers liv: ekstremvær, tørke, skogbranner, ødelagte avlinger, matmangel og flom har blitt dagligdagse hendelser. I vår 19. festival blir dette et hovedtema som vi ønsker å belyse gjennom norgespremieren på en ny kirkeopera, urfremføring av et bestillingsverk for jentekor, et orgelprogram for utrydningstruede arter og flere programposter, foredrag og debatter. Vi ser også nærmere på eldre og nyere kirkemusikkhistorie, Te Deum-komposisjoner og den estiske komponisten Arvo Pärt.

Festivalen åpnes av et av vår tids fremste kor, Estonian Philharmonic Chamber Choir, i samarbeid med Det Norske Kammerorkester under ledelse av Kaspars Putniņš. Arvo Pärts Te Deum, hans vakre bønn for fred Da pacem Domine og Händels ungdomsverk Dixit Dominus står på programmet. Til avslutningen har vi gleden av å ønske det skotske ensemblet Dunedin Consort og John Butt velkommen tilbake med J.S. Bachs mesterverk Messe i h-moll, BWV 232. Verket blir i dag regnet som en av de viktigste komposisjonene i musikkhistorien.   

Upon this Handful of Earth er en opera komponert av Gisle Kverndokk og librettist Aksel-Otto Bull. Operaen er skrevet for kirkerommet og bruker tekster av den katolske presten, filosofen, geologen og paleontologen Pierre Teilhard de Chardin, satt sammen med gamle tekster fra amerikansk urbefolkning og avisartikler fra vår egen samtid. Operaen forteller historier om menneskeliv som er blitt rammet av miljørelaterte katastrofer. Vi har lenge ønsket å belyse vårt felles ansvar for menneskeskapte klimaendringer i festivalen, og har siden 2014 vært i dialog med komponisten om en opera som med sitt innhold naturlig kan høre hjemme i et symboltungt kirkerom. Operaen er skrevet for gutte- og jentekor, blandet kor, kammerorkester og seks sangsolister, der en av hovedrollene fremføres av guttesopranen Philip Weiss-Hagen

Maja Ratkjes siste del av en trilogi skrevet for Det Norske Jentekor og dirigent Anne Karin Sundal-Ask urfremføres under festivalen. Det nye verket handler om miljø og naturvern, om flukt og forflytning som konsekvens av klimaendringer. Vi får også høre del 2, som ble urfremført i 2013.

Det blir også et orgelprogram for utrydningstruede fuglearter – våre fjærkledde venner – presentert av den versatile australske organisten og dirigenten Aaron Carpenè. Det blir flere foredrag, innledninger og en debatt med unge naturvernforkjempere over temaet.

Kormusikk på øverste hylle. Festivalen har nok en gang gleden av å presentere noen av verdens fremste kor og vokalensembler. I tillegg til Estonian Philharmonic Chamber Choir får vi høre det verdensberømte engelske koret Polyphony under ledelse av sin legendariske dirigent Stephen Layton, en ettertraktet dirigent som i sin generasjon har hatt stor innflytelse innen vokalmusikken.

Et ensemble av nyere dato er Voces Suaves med utspring i Schola Cantorum Basiliensis. Ensemblet, som ble stiftet i 2012, har tatt publikum og presse med storm. Til Oslo kommer de med programmet Pavelig musikk fra barokkens Roma. 

En verdenspremiere av en komposisjon fra 1756 må sies å være en sjelden hendelse. Ikke desto mindre kan vi love et fantastisk pasjonsoratorium: Jesu, deine Passion will ich jetzt bedenken av den tyske komponisten Ernst Wilhelm Wolf. Oratoriet er påvirket av opplysningstidens tankegods og filosofi og bruker rokokkoens tonespråk. Verket fremføres for første gang konsertant med Die Kölner Akademie under ledelse av den amerikanske dirigenten Michael Alexander Willens.

Orgelmusikk av ypperste klasse får vi også med den fremragende organisten Hans-Ola Ericsson. Det blir både mesterklasse for studenter på Musikkhøgskolen og konsert på både Setterquist- og Silbermann-orgelet i Svenska Margaretakyrkan.

32 Foot – The Organ of Bach – Bachs orgelverker for fem saksofoner – blir en uforglemmelig «orgelkonsert» med fantastiske belgiske BL!NDMAN [sax].

Vi gjestes også av den estiske organisten Aare-Paul Lattik, spesialist på fransk orgelmusikk, men som også har med landsmann Pärt i bagasjen.

Boysen-bussen ruller denne gangen ut av Oslo, og besøker Stor-Oslos orgelskatter med Olav Rune Bastrup og Espen Melbø.

Te Deum er kortnavnet for den ambrosiske lovsang, en av de eldste og mest velkjente kristne hymner. Det Norske Solistkor og Kringkastingsorkestret under ledelse av Grete Pedersen vil gi oss Anton Bruckners vakre versjon, ledsaget av Haydns Harmoniemesse. James Macmillans Te Deum blir å høre med de to domkorene fra Oslo og Bergen, som i tillegg vil fremføre Alfred Schnittke: Three Sacred Hymns og Dopo la Vittoria av Arvo Pärt – festivalens komponistsatsing i år. Vi får høre hans vakre Te Deum i åpningskonserten og i flere verker med stjernekoret Polyphony – som sammen med Estonian Philharmonic Chamber Choir er to av hans favorittensembler. Det blir også et foredrag om Arvo Pärt musikk under festivaluken. 

Salmer er en viktig del av kirkemusikken. Vi gjestes i år av Den Danske Salmeduo, som har holdt mer enn 500 salmekonserter og gitt ut en rekke kritikerroste album: Salmer til folket – Luther-salmer i nyt lys mfl.  Fra Fredrikstad kommer Borg vokalensemble i følge med ingen ringere enn Tord

Gustavsen, Berit Opheim og Gjermund Larsen. Under ledelse av Tore Erik Mohn får vi høre Alle dine Veier – Hommage til Luther og Bach. De stiller spørsmålet: Hvordan fungerer den musikalske arven etter J.S. Bach som råmateriale for improvisasjon?

Jazzmusikeren og komponisten Trygve Seim med ensemblet Trygve Seim Nordic Orient gir oss Rumi Songs, en bestilling fra Tora Augestad og Anne-Lise Berntsen. Verket baserer seg på tekster av den persiske poeten Jalal al-Din Rumi. Erling Kittelsen, som har gjendiktet en rekke sufipoeter, deriblant Rumi, vil resitetere diktene under konserten.

Årets festival har hele sju festivalhøymesser fordelt på to festivalsøndager, flere åpne prøver og en rekke miljørelaterte foredrag. Vi får møte representanter fra CICERO, WWF, Natur og Ungdom, Spire, Greenpeace og sist, men ikke minst, en prest med klima som hovedtema.

En hjertelig varm takk til våre viktige samarbeidspartnere:

Det Kongelige Slott, Oslo kommune, Norsk kulturråd, Bergesenstiftelsen, Sparebankstiftelsen DNB, Dextra Musica, Stiftelsen Fritt Ord, Eckbostiftelsen, Tekstforfatterfondet, Det Norske Komponistfond, FFUK, NRK, Thon Hotel Opera, Vårt Land, Ola Mæle, Oslo rådhus, Den tyske ambassade, Den belgiske ambassade, Den estiske ambassade, Det italienske kulturinstitutt i Oslo, Aftenpostens A-kort, Oslo bilutleie, Publikung, Unibuss, Kreativ Flora, Marianne Helliesen, NRK Kringkastingsorkestret, Oslo domkirke, Trefoldighet menighet, Gamle Aker menighet, Sentrum og St. Hanshaugen sokn, Sofienberg menighet, Østre Aker menighet, Uranienborg menighet, Frogner kirke, Grønland kirke, Ullern kirke, Ris kirke, Svenska Margaretakyrkans menighet og forsamling, Kirkelig fellesråd i Oslo og Den norske kirke

Vi retter også en stor takk til alle kirkemusikkentusiaster!

Bente Johnsrud
Festivaldirektør og kunstnerisk leder

 
Kristian Andaur