Back to All Events

KIRKEOPERA: UPON THIS HANDFUL OF EARTH

  • Trefoldighetskirken 60 Akersgata 0177 Oslo Norway (map)
Skjermbilde 2018-06-21 kl. 15.40.37.png

Søndag 24. mars kl. 20.00

Trefoldighetskirken

500, –/350, –/100,–
Varighet: ca. 1 time og 40 minutter

NORGESPREMIERE

KIRKEOPERA: UPON THIS HANDFUL OF EARTH
GISLE KVERNDOKK, KOMPONIST OG LIBRETTIST
AKSEL-OTTO BULL, LIBRETTIST OG REGISSØR
GJERMUND ANDRESEN, SCENOGRAF

OSLO DOMKIRKES GUTTEKOR, DAVID MAIWALD (dir.)
TREFOLDIGHET JENTEKOR, EDLE STRAY-PEDERSEN (dir.)
OSLO DOMKOR
OSLO SINFONIETTA
VIVIANNE SYDNES, DIRIGENT


En opera om klimaendringer og naturkatastrofer

Opplev norgespremieren på kirkeoperaen Upon This Handful of Earth som omhandler en av vår tids absolutt største utfordringer: klimaendringer og naturkatastrofer. Operaen forteller historier om menneskeliv som er blitt rammet av miljørelaterte katastrofer. Nærmere 100 musikere bidrar under norgespremieren og fyller kirkerommet med lyd og visuelle inntrykk i en fullverdig operaoppsetning.

2019-festivalens storsatsing, Upon This Handful of Earth, er komponert av Gisle Kverndokk. Librettoen er skrevet av Aksel-Otto Bull og Kverndokk selv, inspirert av tekster av den katolske presten, filosofen og naturvitenskapsmannen Pierre Teilhard de Chardin. I tillegg er det brukt et 3500 år gammelt Veda-skrift på sanskrit, kilder fra den amerikanske urbefolkningen samt miljørelaterte avisartikler om bl.a. Tsjernobyl-ulykken, Shells oljekatastrofe i Nigeria og frackingindustrien. Operaen er skrevet for gutte- og jentekor, blandet kor, kammerorkester og seks sangsolister, der en av hovedrollene fremføres av guttesopranen Philip Weiss-Hagen, alle under ledelse av Vivianne Sydnes.

Vi har lenge ønsket å belyse vårt felles ansvar for menneskeskapte klimaendringer i festivalen, og har siden 2014 vært i dialog med komponisten om en opera som med sitt innhold naturlig kan høre hjemme i et symboltungt kirkerom. På tross av sin dystre tematikk uttrykker operaen også et optimistisk syn på veien videre etter de menneskelige og miljømessige tragediene. Operaen ble urfremført av New York Opera Society i Church of St. Ignatius Loyola i New York i februar 2017 til minne Teilhard de Chardin, som bodde i kirkens kloster de siste fem årene av sitt liv.

Gisle Kverndokk, foto Svein Finneide.jpeg

Gisle Kverndokk har studert komposisjon ved Norges musikkhøgskole og Juilliard School i New York. Han er særlig kjent for sine musikaler og operaer, som har vært fremført på en rekke scener i Tyskland, Østerrike og USA, i tillegg til flere scener i Norge, som Den Norske Opera og Ballett og Det Norske Teatret. Kverndokk har jobbet med alle de store orkestrene i Norge og har også en betydelig produksjon av kammermusikk, kirkemusikk og vokalmusikk. Han har vunnet flere priser, blant annet 1. plass i Rostrum-konkurransen for unge komponister i Paris (1993), Edvard-prisen (2006), den tyske musikkteaterprisen (2017) og Musikkritikerprisen (2018).

Foto: Svein Finneide

Aksel-Otto.png

Aksel-Otto Bull er regissør og dramatiker. Han har gjort nesten 70 oppsetninger som sceneinstruktør, arbeidet på mange av teatrene i Norge, for frie grupper og med forskjellige prosjektforestillinger. Flere av disse har han selv skrevet eller oversatt. Bull har også jobbet mye med skuespillerstudenter som pedagog og instruktør. Hans samarbeid med komponist Gisle Kverndokk har bl.a. resultert i kammeroperaen Påske (2014), musikalen Ruth Maier og kirkeoperaen Upon This Handful of Earth.

Gjermund Andresen, foto Dag Jenssen.jpg

Gjermund Andresen er utdannet Theatre and Performance Designer ved Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA) i 2004. Siden da har han medvirket som scenograf og kostymedesigner i over 80 produksjoner, bl.a. ved Det Norske Teatret, Riksteatret, Oslo Nye Teater, Hålogaland Teater, Kilden, Rogaland Teater, Den Nationale Scene, Peer Gynt ved Gålåvannet, Operaen i Kristiansund, Opera Østfold, Brageteatret, Teater Ibsen, Nationaltheatret og Trøndelag Teater.

Foto: Dag Jenssen

vivianne_sydnes_farge - Ellen Lande Gossner.jpg

Vivianne Sydnes er domkantor i Oslo domkirke, hvor hun er dirigent og kunstnerisk leder for Oslo Domkor. Hennes arbeid inkluderer både acappellarepertoar og store verk for kor og orkester. Sydnes er ansatt som professor i korledelse ved Norges musikkhøgskole med ansvar for bachelorstudiet i korledelse. Hun er utdannet kirkemusiker samme sted og har diplom i kordirigering fra Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Sydnes er stadig kursinstruktør og gjestedirigent i Norge og i utlandet.

Foto: Ellen Lande Gossner

oslo domkor foto Knut Utler.jpg

Oslo Domkor er et av Norges fremste kirkekor. Domkorets aktiviteter strekker seg fra konsertproduksjoner, ukentlig deltakelse i gudstjenester, offentlige og nasjonale oppdrag til CD-innspillinger og turneer. Oslo Domkor samarbeider jevnlig med profesjonelle musikere og orkestre og har et bredt repertoar, fra tidligmusikk til nyskrevne verker. De siste årene har koret også medvirket under Olavsfestdagene, Ultima, Festspillene i Bergen, Oslo Jazzfestival og Oslo Kammermusikkfestival. Koret ledes av domkantor og professor ved Norges musikkhøgskole Vivianne Sydnes.

Foto: Knut Utler

Oslo Domirkes Guttekor, foto Maj-Christel Skramstad.JPG

Oslo Domkirkes Guttekor ble startet av Terje Kvam og Carl Høgset i 1985, basert på engelske guttekoridealer der samtlige gutter synger sopran. Koret har egne CD-innspillinger, og har vært med på TV i forskjellige sammenhenger – blant annet TV2s God Morgen Norge på julaften i 2009, 2010 og 2011. De har også hatt oppdrag for Den Norske Opera & Ballett og Oslo-Filharmonien. Oslo Domkirkes Guttekor ledes i dag av David Maiwald som vil innstudere operaen med koret.

Foto: Maj-Christel Skramstad

Trefoldighet Jentekor.JPG

Trefoldighet Jentekor er tilknyttet Sentrum og St. Hanshaugen menighet og består av cirka 20 jenter i alderen 10–23 år. Koret har deltatt på flere musikkfestivaler og har turnert både i og utenfor Norge. De fikk gulldiplom i klassen sakral musikk i den internasjonale korkonkurransen i Riva del Garda i Italia høsten 2013. Trefoldighet Jentekor har også hatt oppdrag for Den Norske Opera & Ballett og Oslo-Filharmonien. Edle Stray-Pedersen er korets dirigent og vil innstudere operaen med jentekoret.

David Maiwald, foto Erik Berg.jpg

David Maiwald er utdannet dirigent og bratsjist. Han har vært ansatt ved flere operahus i Tyskland og har utmerket seg som dirigent i en rekke ballett- og musikaloppsetninger. Maiwald er også komponist, arrangør og repetitør. Han er kormester for Operakoret ved Den Norske Opera og Ballett og leder Oslo Domkirkes Guttekor. Som dirigent har Maiwald vært en aktiv pådriver for fremføring av samtidsmusikk og har interessert seg for musikkhistoriens mindre fremførte verker. Maiwald har mottatt en rekke utmerkelser og stipender for sin virksomhet.

Foto: Erik Berg

Edle Stray-Pedersen 9355.jpg

Edle Stray-Pedersen er utdannet i historie, medievitenskap og musikk fra Universitetet i Oslo og Norges Musikkhøgskole. Hun har arbeidet som dirigent for NRKs Jentekor, Det Norske Jentekor og Trefoldighet Jentekor. Hun er også administrativ og kunstnerisk leder for Operaens barnekor. Stray-Pedersen har mottatt en rekke priser for sitt arbeid og ble i 2017 tildelt «Alle kan synge-prisen» for sin kunstneriske innsats for barn og unge.

Oslo Sinfonietta, foto Anna-Julia Granberg, BLUNDERBUSS.jpg

Oslo Sinfonietta er Norges eldste virksomme samtidsensemble. Ensemblet består av frilansmusikere og medlemmer fra noen av landets mest fremtredende orkestre, som Oslo-Filharmonien, Kringkastingsorkestret, Operaorkesteret og Det Norske Kammerorkester. Dirigent og kunstnerisk leder er Christian Eggen. Oslo Sinfonietta opptrer jevnlig på norske og utenlandske festivaler og har samarbeidet med en rekke ledende komponister. Høsten 2015 ble Oslo Sinfonietta tildelt Kritikerprisen for prosjektet Lachenmann! fra juni samme år.

Foto: Anna-Julia Granberg, BLUNDERBUSS

philip weiss hagen.jpg

Philip Weiss-Hagen (f. 2006) har bakgrunn fra Oslo Domkirkes Guttekor, der han blant annet har sunget solo i La Sagrada Familia, Barcelona (2018). Han har vært med på «Kvelden før kvelden», «Idrettsgallaen» og markeringen av kongeparets gullbryllup på NRK. Han medvirket på Oscarsborg-operaen med Carmina Burana i 2017. Ved Den Norske Opera & Ballett har Weiss-Hagen deltatt på Stormen og Nøtteknekkeren (2017), Tosca, Heimferd, Purriot, Sea Symphony og Spar dame (2018). Den unge sangeren har også vært solist i Faurés Requiem med Sofienbergkoret og Glogerakademiet (Kongsberg), og i Bernsteins Chichester Psalms med Oslo Domkor.

Marianne Folkestad Jahren, foto Per Heimly.jpeg

Marianne Folkestad Jahren er utdannet ved Barratt Due musikkinstitutt og Statens operahøgskole (KHiO). Hun har tidligere jobbet som solist ved bl.a Deutsche Oper am Rhein i Düsseldorf og i Festival d’Aix-en Provence i Frankrike.

I 2008 fikk hun Arve Tellefsens talentpris. I juli 2019 skal hun synge rollen Ines i Il trovatore for Østfold opera. Jahren jobber for tiden i inn- og utland og skal bl.a. turnere i 2019 i Norge og Frankrike med frilansgruppa Simsalabim Productions med operaen La voix humaine av Francis Poulenc, der hun gjør hovedrollen.

Foto: Per Heimly

Hege Høisæter pic.jpg

Hege Høisæter kommer fra Bergen og er utdannet i England og ved Statens Operahøgskole. Mezzosopranen har arbeidet ved Den Norske Opera & Ballett siden 2002, og gjort seg bemerket i roller som Sextus (Mozarts Titus), Cornelia (Händels Julius Caesar), Rebekka (G.E. Hauglands Rebekka, urfremføring), og med soloforestillingen Infinito nero (Sciarrino). Høsten 2018 inntok Høisæter rollen som Grevinnen i Tsjajkovskijs opera Spar dame på Operaens hovedscene, og som Erda i Wagners Nibelungens ring på GöteborgsOperan frem til 2021.

Thorbjørn Gulbrandsøy.jpg

Thorbjørn Gulbrandsøy er utdannet ved Griegakademiet i Bergen og Royal Academy of Music i London. Den ettertraktede tenoren var ansatt som solist ved Den Norske Opera & Ballett fra 2015 til 2017, der han blant annet hadde rollene som Tamino i Tryllefløyten og Styrmannen i Den flyvende hollender, og er gjeninvitert til fremtidige produksjoner. Gulbrandsøy har ellers sunget ved Nationale Reisopera i Nederland, Bergen Nasjonale Opera, ved Staatsoper Berlin og vært på turné med Riksteatern i Sverige.

Njål Sparbo, foto Elisabeth Wathne.jpg

Njål Sparbo har siden debuten i 1991 markert seg som en av Norges mest aktive og allsidige sangere, med et repertoar som dekker både opera, romanser og kirkemusikk. Gjennom sin interesse for samtidsmusikk har han medvirket på tallrike urfremføringer, sceniske oppsetninger og plateinnspillinger. Sparbo er blitt tildelt en rekke stipendier og priser. Han har hatt solistengasjementer med samtlige store kor og orkestre i Norge, og har hatt konserter i Europa, Russland, Japan, Sør-Korea og USA. Han opptrer jevnlig på festivaler, operascener, i radio og TV, og har 30 plateinnspillinger bak seg.

Foto: Elisabeth Wathne

Halvor F. Melien-09-Photo-by-Ingvild-Festervoll-Melien.jpg

Halvor F. Melien studerte ved Norges Musikkhøgskole i Oslo. Han har sunget ved operahus og festivaler som Den Norske Opera & Ballett, Ho Chi Minh Opera og Innsbrucker Festwochen der Alten Musik. Melien er en meget etterspurt konsertsanger og opptrer regelmessig i konsertsaler og ved festivaler i Europa og Asia. Han har et bredt repertoar som spenner fra 1600-tallsmusikk og frem til vår tids musikk og har jobbet med internasjonale dirigenter som Fabio Biondi, Alessandro De Marchi, Simon Gaudenz, Tõnu Kaljuste, Andrew Parrott, Vasily Petrenko, Christophe Rousset og Andreas Spering.

Foto: Ingvild Festervoll Melien

I samarbeid med:

DNKF_sort_uten 2.png
 
Tekstforfatterfondet.png
 
Kulturraadet.jpg
 
 
Fond for lyd og bilde.jpg
 
 
Earlier Event: March 24
BOYSEN-BUSSEN: UT AV OSLO
Later Event: March 25
ÅPEN PRØVE KÖLNER AKADEMIE