Back to All Events

TRYGVE SEIM RUMI SONGS

  • Sofienberg kirke 18 Rathkes gate Oslo, Oslo, 0558 Norway (map)
Trygve_Seim_photo_by_Antonio_Armentano_www.antarm.org.jpg

Onsdag 27. mars kl. 20.00
Sofienberg kirke

350, –/250,–
Varighet: ca. 1 time og 30 minutter

TRYGVE SEIM RUMI SONGS

TORA AUGESTAD, VOKAL
FRODE HALTLI, AKKORDEON
SVANTE HENRYSON, CELLO
ASLE KARSTAD, LYD
ERLING KITTELSEN, RESITASJON
TRYGVE SEIM SAKSOFONER/KOMPOSISJONER/ORKESTERLEDER


Persisk poesi med skandinaviske jazzmusikere

Rumi Songs er en sangsyklus komponert av musikeren og komponisten Trygve Seim, på bestilling fra Tora Augestad og Anne-Lise Berntsen. Verket baserer seg på tekster av den persiske poeten Jalal al-Din Rumi (1207–1273), i Coleman Barks’ moderne gjendiktninger. Seim utviklet Rumi Songs over flere år, og har mange inspirasjonskilder utover Rumis vakre dikt. Sangsyklusen bærer preg av Seims sjangeroverskridende og eklektiske tilnærming til musikk, med inspirasjon og musikalske elementer fra både europeisk og amerikansk musikk såvel som den orientalske musikken som Seim i flere år har fordypet seg i gjennom sine mange reiser til den arabiske verden. I prosessen med arbeidet med Rumi Songs har Seim også gjennomført en reise til den tyrkiske byen Konya, der Rumi tilbrakte mesteparten av sitt liv.

Rumi Songs er skrevet for Tora Augestad (mezzosopran), Frode Haltli (akkordeon), Svante Henryson (cello), Asle Karstad (lydprodusent) og Trygve Seim selv (saksofon). På denne konserten medvirker også Erling Kittelsen som, ved siden av sin egen store produksjon av poesi og prosa, har gjendiktet en rekke sufipoeter, deriblant Rumi. Kittelsen vil fortelle om Rumi og sufismen og resitere egne Rumi-gjendiktninger mellom musikkstykkene. Det blir også resitasjon til spesialkomponert instrumentalmusikk.

Trygve_Seim_Rumi_Songs_photo_Knut_Bry.jpg

Trygve Seim er utdannet ved jazzkonservatoriet i Trondheim og har siden 1992 jobbet heltid som musiker, komponist og arrangør. Han medvirket på hele 22 album produsert av Manfred Eicher på Eichers anerkjente plateselskap ECM Records – 8 av disse i eget navn. Saksofonisten har satt sitt preg på nyere norsk jazzhistorie blant annet som initiativtaker og drivkraft bak ensembler som Airamero, The Source og Trygve Seim Ensemble, samt med band ledet av Manu Katché, Iro Haarla, Jacob Young og Sinikka Langeland. Seim har også studert egyptisk musikk og turnert mye både i den arabiske verden og i India.

Tora Augestad er en allsidig og ettertraktet mezzosopran. Som utøver er hun fleksibel, uttrykksfull, presis og scenisk overbevisende. Augestad jobber med musikk fra 1900- og 2000-tallet og behersker en rekke sjangre og forskjellige uttrykk. Hun studerte klassisk musikk og jazz i Oslo, Stockholm, Berlin og München før hun avla eksamen i kabaretsang ved Norges musikkhøgskole. I 2015 ble hun nominert til Nordisk råds musikkpris. Augestad er også en av to kunstneriske ledere for Hardanger Musikkfest.

Frode Haltli er en norsk trekkspiller. Siden 2011 har han undervist i akkordeon ved Norges musikkhøgskole. Haltli er utdannet ved Norges musikkhøgskole og solistklassen ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Han har vunnet NM i trekkspill syv ganger, vant NRKs Talentiaden i 1991 og mottok Hedmark fylkes kulturpris i 1991, samt sølv i den internasjonale Gaudeamus-konkurransen i 1999. Under Festspillene i Bergen 2000 ble han kåret til Rikskonsertenes «Årets unge artist» 2001. Haltli mottok samme år Musikkens Venners debutantpris.

Svante Henryson startet sin karriere som rockebassist i Umeå, før han byttet til jazz. Hans talent, sammen med en robust utdanning, ga ham en plass som solokontrabassist i Oslo-Filharmonien. Senere dro han til USA og sluttet seg til gitarlegenden Yngwie Malmsteens hardrockband. Som en av Nordens ledende bassister i tallrike konstellasjoner over sjanger- og landegrenser har Henryson profilert seg som karismatisk solocellist og kammermusiker, og er etterspurt av store navn som Martin Fröst, Elvis Castello, Jon Balke og Anne Sofie von Otter. Henryson har også hatt stor suksess som komponist.

Foto: Knut Bry

Erling Kittelsen.jpg

Erling Kittelsen er forfatter, lyriker og oversetter. Siden 1970 har han gitt ut en rekke diktsamlinger, romaner og skuespill. Han har oversatt og gjendiktet verker av He Dong, Jamshed Masroor og Jalal al-Din Rumi. Kittelsen har vært en pioner innenfor samarbeid med eksilpoeter og har gjendiktet deres lyrikk til norsk. I tillegg har han samarbeidet med språkeksperter om gjendiktning av latvisk folkediktning og klassiske tekster fra persisk, sumerisk og koreansk. Kittelsen har mottatt Aschehougprisen (1990), Språklig samlings litteraturpris (1999), Doblougprisen (2002) og Vindtornprisen (2017).

Earlier Event: March 26
SETTERQUIST & SILBERMANN
Later Event: March 28
MESTERKLASSE MED HANS-OLA ERICSSON