Back to All Events

SPEKTRUM: AARE-PAUL LATTIK

  • Sofienberg kirke 18 Rathkes gate Oslo, Oslo, 0558 Norway (map)
spectrum-553216_960_720.jpg

Lørdag 23. mars kl. 12.00


Sofienberg kirke

250,–/150,–
Varighet: ca. 1 time

SPEKTRUM
AARE-PAUL LATTIK, ORGEL


Estisk organist med fargerikt program

Spektrum ­– mangfoldet av farger som kommer til syne når lyset brytes. Eller mangfoldet av musikalske uttrykk i konsertprogrammet til den estiske organisten Aare-Paul Lattik. I denne lunsjkonserten får du oppleve tysk barokk, fransk senromantikk og estisk samtidsmusikk i et program med J.S. Bach, M. Duruflé, Arvo Pärt og Erkki-Sven Tüür. Det er også flere spennende historier bak verkene: Den unge orgelstudenten Artur Kapp hadde i lang tid ønsket å studere komposisjon med Rimskij-Korsakov i St. Petersburg, men ble stadig avvist. Da han i 1897 skrev Sonate i f-moll, skiftet Rimskij-Korsakov imidlertid straks mening. Lattiks eget stykke Revaler Totentanz er inspirert av Bernt Notkes (1440–1505) maleri med samme navn, som henger i Nikolaikirken i Tallinn (Reval er det gamle navnet på Estlands hovedstad). Tvillingbildet Lübecker Totentanz, som befant seg i Lübeck, ble ødelagt under 2. verdenskrig. Revaler Totentanz er heldigvis i god behold.

PROGRAM

  • Aare-Paul Lattik (f. 1970): Humoresque «Revaler Totentanz»

  • Paolo Lazzeri (f. 1953): Toccata «Baltic storm»

  • Arvo Pärt (f. 1935): Trivium

  • Johann Sebastian Bach (1685–1750): Preludium og fuge i e-moll, BWV 548

  • Guy Bovet (f. 1942): «Hamburger Totentanz» fra 3 Hamburg preludes

  • Erkki-Sven Tüür (f. 1959): Spectrum I

  • Artur Kapp (1878–1952): I. Allegro maestoso, fra Sonate i f-moll

  • Maurice Duruflé (1902–1986): «Sicilienne» og «Toccata» fra Suite, op. 5

Aare-Paul Lattik, foto Vyacheslav Andreyev.JPG

Aare-Paul Lattik er en estisk organist med fransk orgelrepertoar som hovedfelt. Han avla mastergrad ved Estlands musikk- og teaterakademi før han studerte med noen av Frankrikes fremste organister, som prof. Louis Robilliard ved Conservatoire de Lyon. Fra 2000 til 2008 var Lattik organist og kunstnerisk leder ved Svenska S:t Mikaelskyrkan i Tallinn. Fra 2006 har han undervist ved Estlands musikk- og teaterakademi. Den dyktige organisten har spilt ved en rekke store arenaer i Europa. I tillegg har han samarbeidet med estiske komponister som Mart Siimer, Ester Mägi, Alo Põldmäe om urfremføringer av nye orgelverker. Lattik har mottatt flere priser for sitt orgelspill.

Foto: Vyacheslav Andreyev

I samarbeid med:

Estland logo NO.jpg
 
Earlier Event: March 23
ÅPEN PRØVE POLYPHONY
Later Event: March 23
DEN EVIGE DUALISME