Back to All Events

URFREMFØRING: SIRKLING AV M. RATKJE

  • Ris kirke 1 Risbakken Oslo, Oslo, 0374 Norway (map)
maja_ratkje, foto Ellen Lande Gossner.jpg

Søndag 31. mars kl. 16.00


Ris kirke


NB! Konserten starter nå kl 16.00

300,–/200,–/100,–
Varighet: ca. 1 time

URFREMFØRING:
MAJA SOLVEIG KJELSTRUP RATKJE: SIRKLING
DET NORSKE JENTEKOR
ANNE KARIN SUNDAL-ASK, DIRIGENT
------------------------------------------------------

MAJA SOLVEIG KJELSTRUP RATKJE: ASYLOS (2013)

SCHOLA SANCTAE SUNNIVAE
MARIANNE BEATE KIELLAND
DET NORSKE JENTEKOR
ANNE KARIN SUNDAL-ASK, DIRIGENT


- Lyksalige Natur (saa sukker Mennesket)
du Haand i Haand med Tiden, stille,
i samme Kreds, i dine egne Spoer
omvandrer uforandret? -
— Henrik Wergeland: Skabelsen, Mennesket og Messias

I anledning årets tematiske satsing på klimaendringer har vi gleden av å urfremføre verket Sirkling av Maja Solveig Kjelstrup Ratkje, med tekst av Monica Aasprong. Sirkling handler om miljø og naturvern, om flukt som konsekvens av klimaendringer, og om forvandling – med blikk på naturens sykluser og hvordan den er i endring. Sentralt i verket står vannet som alltid er urgammelt og nytt, og som sirkler i et evig kretsløp mellom jorden og himmelen. Ratkje og Aasprongs nye verk er også inspirert av Henrik Wergeland. Han løftet alltid blikket fra det nasjonale og lokale til det internasjonale og globale, noe som er helt vesentlig i klimasaker. Wergeland var også tydelig på at poesi og idealer kun har kraft dersom de ledsages av handling og aktiv innsats for det man står for.

Sirkling er det siste verket i en trilogi for Det Norske Jentekor som kontekstualiserer vår tids viktigste utfordringer. På konserten fremføres også det forrige verket, Asylos, fra 2013. Ordet «asylos» kommer fra gresk og betyr «ukrenkelig». Ratkje og forfatter Aasne Linnestå ønsker med dette verket å sette menneskeverdet i sentrum. Her er temaet innenforskap/utenforskap, med en klar link til dagens asylproblematikk. Her medvirker også koret Schola Sanctae Sunnivae fra Trondheim, og mezzosopran Marianne Beate Kielland. Verket skal utgis på CD på selskapet 2L i 2019.

maja_ratkje, foto Ellen Lande Gossner.jpg

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje er en prisbelønt og allsidig komponist og utøver. Hennes musikk er fremført av utøvere som Ensemble Intercontemporain, Klangforum Wien, Fretwork, BBC Scottish Symphony Orchestra, Arve Tellefsen, Engegårdkvartetten samt de aller fleste norske orkestre og sinfoniettaer. Hun har vært profilert komponist under Other Minds i San Francisco to ganger, hun har vært festivalkomponist under Trondheim Kammermusikkfestival, Nordland Musikkfestuke, Avanti! Summer Festival i Finland og ved den anerkjente festivalen i Huddersfield. I 2001 mottok Ratkje, som første komponist, Arne Nordheims komponistpris. Hun har også mottatt andre priser i inn- og utland, deriblant Edvardprisen (to ganger) og UNESCOs Rostrum-pris.

Foto: Ellen Lande Gossner

monica_aasprong, foto Maja Hattvang.jpg

Monica Aasprong er en norsk poet, bosatt i Stockholm. Diktsamlingene Soldatmarkedet (2006), Et diktet barn (2010) og Sirkelsalme (til Betlehem / til Jerusalem) (2013) er utgitt på Cappelen Damm, men en viktig del av forfatterskapet er installasjoner og uttrykk som utforsker grensene mellom litteratur og andre kunstarter. Tidligere har hun samarbeidet med Maja S.K. Ratkje om Soldatmarkedet, en lydinstallasjon (2005) i Krypten på Hordaland kunstnersenter og Sirkelsalme. En konsert (2013) på Kunstnernes Hus. Aasprongs seneste verk er Nomenclatur Mnemosyne som ble presentert på en utstilling ved Kristiansand kunsthall høsten 2018.

Marianne Beeate Kielland - Fotograf  Lena Lahti19.jpg

Marianne Beate Kielland er mezzosopran med utdanning fra Norges musikkhøgskole og har etablert seg som en av Skandinavias fremste sangere. Hun opptrer jevnlig på konsertscener i Europa og Japan med dirigenter som Fabio Biondi, René Jacobs, Jordi Savall, Christophe Rousset, Marc Minkowski og Masaaki Suzuki. Kielland har gjort mer enn 40 plateinnspillinger og ble i 2012 nominert til Grammy i kategorien «Best Classical Vocal Solo» for sin CD-utgivelse Veslemøy synsk med musikk av Olav Anton Thommessen.

Foto: Lena Lahti

Det Norske Jentekor 1, foto Oslo kommune:Sturlason.jpg

Det Norske Jentekor er et kor med stolte tradisjoner og et høyt kunstnerisk nivå.
De talentfulle sangerne er håndplukket fra hele østlandsområdet og er kommet inn etter opptaksprøver. Det Norske Jentekor er en selvstendig videreføring av NRKs jentekor, som ble etablert i 1947. Koret har vært og er en sterk institusjon i norsk kulturliv, og har fostret en rekke store sangere, musikere og artister. Norges fremste komponister skriver ny musikk for Det Norske Jentekor, og disse verkene bringer koret til festivaler i inn- og utland.

Foto: Oslo kommune:Sturlason

Schola Sanctae sunnivae, foto Berre 2012.jpg

Schola Sanctae Sunnivae fra Trondheim er et semiprofesjonelt vokalensemble med kvinnelige sangere som ble stiftet i 1992. Ensemblet ser det som sin hovedoppgave å restaurere, dokumentere og presentere gregoriansk sang fra norsk- og europeisk middelalder. Anne Kleivset har siden starten vært dirigent og kunstnerisk leder for ensemblet, som har turnert i inn- og utland. I tillegg til å fremme tidligmusikk går ensemblet ofte i møte med ulike sjangre og nyere kunstneriske uttrykk. SSS har derfor utviklet egne forestillinger, holdt utallige konserter på ulike arenaer og har samarbeidet med blant annet jazzmusikere, folkemusikere, symfoniorkester, sinfonietta, skuespillere og dansere.

Foto: Berre

Anne Karin Sundal-Ask.jpg

Anne Karin Sundal-Ask har vært ansatt som dirigent og kunstnerisk leder for Det Norske Jentekor siden våren 2005. Hun er utdannet dirigent, fløytist og pedagog. Sundal-Ask har mottatt flere utmerkelser for sin korledelse og har ledet flere kor til seier i en rekke internasjonale konkurranser. Hun beskrives som en kvalitetsbevisst, målrettet og inspirerende leder og evner å formidle sine musikalske mål til sangerne slik at hver enkelt yter sitt beste. Dirigentens fokus på intonasjon, klang og ensemblemusisering er blitt et varemerke, og hun jobber kontinuerlig med å skape musikalske uttrykk som berører både publikum og sangere.

Aasne Linnestå, foto Amanda Irgens Nygren:red Monica Silva.jpg

Aasne Linnestå er poet, romanforfatter, librettist og dramatiker. Hun er utdannet cand.mag. fra Universitetet i Oslo, og har også studert ved Forfatterstudiet i Bø. Fra 2012 til mars 2016 var hun medlem i Forfatterforeningens Litterære råd. Linnestå har skrevet fem diktsamlinger, fem romaner og en enakter (oppført på Samtidsfestivalen i Oslo i 2005), i tillegg til tre librettoer for komponist Maja Ratkje (bestillingsverk fremført under Nordland Musikkfestuke, Olavsfestdagene i Trondheim, Trondheim Kammermusikkfestival 2015 og Ultimafestivalen i 2017). En rekke dikt og andre korttekster har blitt publisert i både norske og skandinaviske tidsskrifter og antologier. Aasne Linnestå fikk Amalie Skram-prisen i 2018, og ble omtalt av juryen som «en sjangeroverskridende, stilsikker og språklig leken forfatter».

Foto: Amanda Irgens Nygren. Redigert av Monica Silva.