Back to All Events

KORK & SOLISTKORET

  • Oslo domkirke 11 Karl Johans gate Oslo, Oslo, 0154 Norway (map)
KORK.jpg

Torsdag 28. mars kl. 19.00
Oslo domkirke

450,–/ 350,–
Varighet: ca. 1 time og 10 minutter

JOSEPH HAYDN: HARMONIEMESSE
RICHARD STRAUSS: DER ABEND
ANTON BRUCKNER: TE DEUM

DET NORSKE SOLISTKOR
NORGES UNGDOMSKOR
KRINGKASTINGSORKESTRET
GRETE PEDERSEN, DIRIGENT


Når min kjære Gud engang kaller meg til seg og spør «Hvor har du talentene som jeg har gitt deg?», da holder jeg noterullen med mitt Te Deum frem for ham, og han vil være meg en nådig dommer.
— Anton Bruckner om sitt Te Deum

Haydn, Strauss og Bruckner med norsk stjernelag

Som en del av årets Te Deum-satsning har vi gleden av å presentere Anton Bruckners Te Deum og Joseph Haydns Harmoniemesse med Det Norske Solistkor og Kringkastingsorkestret under ledelse av Grete Pedersen.

Anton Bruckner (1824–1896) beskrev Te Deum som «mitt livs store stolthet», og refererte til den enormt suksessfulle verdenspremieren i Wien 1885, noe som var meget uvanlig for ham. De to første tiårene i den musikalske verdensmetropolen hadde musikken hans møtt stor motstand, ja til og med ren spott og spe. Populariteten skiftet imidlertid etter urfremføringen av hans 4. symfoni i 1881 under ledelse av den kjente dirigenten Hans Richter. Bruckners renommé som komponist hviler i dag nesten utelukkende på hans fantastiske og banebrytende symfonier, men Te Deum er fortsatt et av hans mest populære verk og et av de sterkeste vitnesbyrdene over Bruckners dyptfølte katolske tro. Verket er skrevet i den lyse og seremonielle tonearten C-dur med typiske «brucknerske» klangflater og modulasjoner. En storslått fuge avslutter verket, der Bruckner låner tema fra adagio-satsen fra sin berømte 7. symfoni. Te Deum var faktisk også det eneste verket som noen gang ga Bruckner inntekt som komponist!

Joseph Haydn (1732–1809) var, sammen med Mozart, et musikalsk forbilde som Bruckner respekterte enormt høyt. I 1802 kunne «Papa Haydn» se tilbake på en lang og usedvanlig karriere da han komponerte Harmoniemesse. Det skulle dessverre vise seg at messen skulle bli hans siste store komposisjon og den siste av de seks messene Haydn komponerte i Wien. Messen har fått sitt tilnavn grunnet den prominente rollen som blåserne har i verket og den tyske terminologien for en type blåseensemble, «Harmonie», som var vanlig i bruk på Haydns tid. Solistkoret og Kringkastingsorkestret vil i tillegg fremføre Richard Strauss’ (1864–1949) hymne Der Abend fra Zwei Gesänge op. 34.

Det Norske Solistkor Foto Bjørn Bertheussen.jpg

Det Norske Solistkor har en unik posisjon i norsk kulturliv. Koret har gitt over to hundre urfremføringer, hvorav over sytti verker av norske komponister. Det Norske Solistkor ble etablert i 1950 av Norsk Solistforbund med det formål å være et eliteensemble, og Knut Nystedt ble korets første dirigent. Solistkoret gjør konserter i inn- og utland, i konsertsaler og kirker, ballsaler og bussgarasjer. Det er stadig ungt og søkende, med et våkent øre for nyskrevet musikk og mot til å sette den på repertoaret. Samtidig er koret fundert på klassikere i den nordiske og internasjonale korlitteraturen.

Foto: Bjørn Bertheussen

NUK2018.png

Norges Ungdomskor har siden 1987 vært Ung i Kor sitt prosjekt for unge talentfulle sangere. Hvert år samler de 40 sangere mellom 16 og 26 år. Koret har som hovedmålsetting å utvikle talentfulle korsangere fra hele landet ved hjelp av dyktige dirigenter og et inspirerende og utfordrende repertoar. De har deltatt på mange festivaler i både innland og utland, og vunnet flere internasjonale korkonkurranser. Norges Ungdomskor ble startet av Carl Høgseth og Joar Rørmark som dirigerte fram til 2004. Etter det har dirigentrollen gått på omgang, og koret har sunget med de fleste av landets fremste dirigenter.

KORK.jpg

Kringkastingorkestret (KORK) er et orkester på høyt internasjonalt nivå, tilknyttet NRK. Siden starten i 1946 har det blitt kjent både for sin kunstneriske kvalitet, sin allsidighet og lekenhet. KORK spiller alt fra symfonisk repertoar og samtidsmusikk til pop, rock, jazz og folkemusikk, og har samarbeidet med en rekke store internasjonale solister og dirigenter. Miguel Harth-Bedoya er orkestrets sjefdirigent.

Grete Pedersen.jpg

Grete Pedersen har siden 1990 vært kunstnerisk leder og dirigent for Det Norske Solistkor. Hun er anerkjent for sine stilsikre og musikalsk overbevisende fremføringer innenfor både barokkmusikk, klassisk repertoar og samtidsmusikk. Gjennom utstrakt konsertvirksomhet nasjonalt og internasjonalt, radio- og TV-opptak og plateinnspillinger er hun blitt en av Nordens mest markante dirigenter.
Pedersen dirigerer også orkestre som Norsk Barokkorkester, Baroque Fever, Kringkastingsorkestret, Det Norske Kammerkorkester, Freiburger Barockorchester og Ensemble Allegria. Hun har også arbeidet med kor som Nederlands radiokor, BBC Singers, Pro Coro Canada og The World Youth Choir.

Birgitte Christensen.jpg

Birgitte Christensen har gjestet en rekke ledende operahus og festivaler, inklusive Bolsjoj-teatret i Moskva, Theater an der Wien, Staatsoper Berlin, Komische Oper Berlin, Staatsoper Dresden, Opéra de Versailles og Teatro Municipal de Santiago i Chile. Hun har et meget bredt repertoar som spenner fra tidlig barokk til samtidsmusikk. Christensen synger jevnlig under dirigenter som Rinaldo Alessandrini, Fabio Biondi, John Helmer Fiore, René Jacobs og Jukka-Pekka Saraste. I 2019 gjør Birgitte Christensen sin debut ved Opéra national de Paris. Andre fremtidige engasjementer bringer henne til Staatsoper Berlin og til operaen i Zürich.

Hege Høisæter pic.jpg

Hege Høisæter kommer fra Bergen og er utdannet i England og ved Statens Operahøgskole. Mezzosopranen har arbeidet ved Den Norske Opera & Ballett siden 2002, og gjort seg bemerket i roller som Sextus (Mozarts Titus), Cornelia (Händels Julius Caesar), Rebekka (G.E.Hauglands Rebekka, urfremføring), og med soloforestillingen Infinito nero (Sciarrino). Høsten 2018 inntok Høisæter rollen som Grevinnen i Tsjajkovskijs opera Spar dame på Operaens hovedscene, og som Erda i Wagners Nibelungens ring på GöteborgsOperan frem til 2021.

Magnus Staveland-photo-by-Anne-Valeur-10.jpg

Magnus Staveland studerte ved Musikkhøgskolen i Oslo og ved Opera Akademiet i København. Han har gjestet en rekke ledende operahus i Europa som Teatro del Maggio Musicale Fiorentino i Firenze, Teatro Real Madrid, Staatsoper Berlin, Theater an der Wien og Festival d’Aix-en-Provence. Staveland er en veletablert konsertsanger med internasjonal karriere. Han har sunget under dirigenter som Rinaldo Alessandrini, Fabio Biondi, Teodor Currentzis, Philippe Herreweghe, René Jacobs, Marc Minkowski, Raphaël Pichon og Christophe Rousset.

Foto: Anne Valeur

Halvor F. Melien-09-Photo-by-Ingvild-Festervoll-Melien.jpg

Halvor F. Melien studerte ved Norges musikkhøgskole i Oslo. Han har sunget ved operahus og festivaler som Den Norske Opera & Ballett, Ho Chi Minh Opera og Innsbrucker Festwochen der Alten Musik. Melien er en meget etterspurt konsertsanger og opptrer regelmessig i konsertsaler og ved festivaler i Europa og Asia. Han har et bredt repertoar som spenner fra 1600-tallsmusikk og frem til vår tids musikk og har jobbet med internasjonale dirigenter som Fabio Biondi, Alessandro De Marchi, Simon Gaudenz, Tõnu Kaljuste, Andrew Parrott, Vasily Petrenko, Christophe Rousset og Andreas Spering.

Foto: Ingvild Festervoll Melien

Earlier Event: March 28
MESTERKLASSE MED HANS-OLA ERICSSON
Later Event: March 29
DEN DANSKE SALMEDUO