Back to All Events

KÖLNER AKADEMIE

  • Oslo domkirke 11 Karl Johans gate Oslo, Oslo, 0154 Norway (map)
Die Kölner Akademie.jpg

Mandag 25. mars kl. 19.00

Oslo domkirke

450, –/350,–
Varighet: ca. 1 time og 25 minutter

VERDENSPREMIERE: 
ERNST WILHELM WOLF: 
PASJONSORATORIUM: JESU, DEINE PASSION WILL ICH JETZT  BEDENKEN

KÖLNER AKADEMIE
SOLISTER
MICHAEL ALEXANDER WILLENS, DIRIGENT


Opplev et fantastisk pasjonsoratorium!

Av musikkhistoriens mange pasjoner er det få som er mer kjent og spilles oftere enn J.S. Bachs Matteus- og Johannespasjonen. Begge verk er eksepsjonelle i sin lengde og ambisiøse karakter. Utover andre del av 1700-tallet skrives det en rekke pasjonsoratorier som ikke følger evangeliene steg for steg, men snarere velger ut spesifikke scener. Ernst Wilhelm Wolfs (1735–1792) pasjonsoratorium Jesu, deine Passion will ich jetzt bedenken som ble komponert i 1756 er et slikt oratorium. Verket er påvirket av opplysningstidens tankegods og filosofi og rokokkoens tonespråk. Wolf var i sin samtid en meget vel ansett og kjent komponist som levde store deler av sitt liv i Weimar, et kraftsentrum i tysk åndsliv, og var god venn med blant andre forfatter og poet Christoph Martin Wieland og Johann Wolfgang von Goethe. Musikalsk var han inspirert av sin læremester og venn Carl Philipp Emanuel Bach.

Det tyske tidligmusikkensemblet Kölner Akademie under ledelse av dirigent Michael Alexander Willens vil fremføre Wolfs pasjonsoratorium konsertant. Oratoriet har aldri før vært fremført, bare innspilt på CD, og har derfor verdenspremiere under festivalen. Verket ble skrevet før Wolf ble en kjent komponist, og ble aldri publisert i hans levetid. Publikum får en unik mulighet til å oppdage dette vakre pasjonsoratoriet fra en spennende komponist og samtidig oppleve en forsømt musikksjanger, det tyske oratoriet i perioden mellom J.S. Bach og J. Haydn.

Die Kölner Akademie.jpg

Kölner Akademie Orchester er et kritikerrost tysk tidligmusikkensemble under kunstnerisk ledelse av den amerikanske dirigenten Michael Alexander Willens. Ensemblet fremfører musikk fra 1600-tallet og frem til i dag på originalinstrumenter med verdensledende solister. De mottar strålende kritikker for sine konserter på festivaler og konsertscener i Europa, Nord-Amerika, Sør-Amerika, Asia og Midtøsten. Ensemblet har vunnet en rekke priser for sine CD-innspillinger.

KA choir photo.jpeg

Kölner Akademie Chor består av profesjonelle sangere som samarbeider med Kölner Akademie på en rekke prosjekter. Koret er fleksibelt og fremfører musikk med en bredde som strekker seg fra Pergolesi og Bach til Kurt Weill og Arvo Pärt.

Michael Alexander Willens.jpg

Michael Alexander Willens er en amerikansk dirigent. Han er sjefdirigent og kunstnerisk leder for Kölner Akademie. Willens har sin utdannelse fra Juilliard School i New York, hvor han studerte direksjon under John Nelson, og senere med dirigentlegende og komponist Leonard Bernstein på Tanglewood. Willens har et bredt repertoar som strekker seg fra barokk til moderne musikk med en spesiell interesse for nyskrevet amerikansk kormusikk.

Hanna-Herfurtner-by-Theresa-Pewal-92.jpg

Hanna Herfurtner er en allsidig konsert- og operasanger med et repertoar som strekker seg fra Monteverdi til 1900-tallets vokalmusikk. Hun opptrer over hele Europa på konsert- og operascener som Konzerthaus Berlin, Wiener Konzerthaus, Theater an der Wien, Stavanger konserthus og Den Norske Opera & Ballett. Herfurtner har sunget under dirigenter som Alfredo Bernardini, Christian Thielemann, Michi Gaigg og Michael Alexander Willens.

Foto: Theresa Pewal

Marian DIjkhuizen photo Anaïs López.jpg

Marian Dijkhuizen studerte sang i Haag og Zürich og har gjennom sine studier utviklet et bredt konsert- og operarepertoar som strekker seg fra Purcell og Händel til nyskrevne verker av samtidskomponister, senest i en opera av Kaija Saariaho. Hun er en ofte brukt mezzosopran i oratorier og vokalverker av Bach, Beethoven, Händel, Mendelssohn, Mozart og Dvořák. Dijkhuizen turnerer jevnlig over hele Europa og synger under dirigenter som Raphaël Pichon, Peter Dijkstra, Risto Joost og Daniel Reuss.

Foto: Anaïs López

Gwilym Bowen 08-09-17-64_Credit Benjamin Ealovega.jpg

Gwilym Bowen er en britisk tenor som opptrer jevnlig med orkestre og ensembler på høyeste nivå internasjonalt, som BBC National Orchestra, Dunedin Consort og Seattle Symphony Orchestra. Hans repertoar er bredt og strekker seg fra barokken til vår egen samtid, med en spesiell interesse for Monteverdi, Händel og Bach. Bowen har sunget under dirigenter som John Butt, Masaaki Suzuki og Stephen Layton.

Foto: Benjamin Ealovega

Mauro+Borgioni.jpg

Mauro Borgioni studerte sang ved Scuola Civica i Milano og senere ved Fondation Royaumont i Paris. Som solist fremfører han et bredt repertoar som inkluderer madrigaler, kantater, oratorier og operaer. Han samarbeider jevnlig med orkestre og ensembler som La Venexiana, Concerto Italiano, Coro della Radio Svizzera og Orchestra da Camera di Mantova. Borgioni har sunget under dirigenter som Rinaldo Alessandrini, Claudio Cavina, Lorenzo Ghielmi, Jonathan Webb og Timothy Brock.

Earlier Event: March 25
ÅPEN PRØVE KÖLNER AKADEMIE
Later Event: March 26
SETTERQUIST & SILBERMANN