Back to All Events

BERGEN DOMKOR & OSLO DOMKOR

  • Oslo domkirke 11 Karl Johans gate Oslo, Oslo, 0154 Norway (map)
Bergen Domkor_Monteverdi_Foto Magnus Skrede.jpg

Lørdag 30. mars kl. 15.00

Oslo domkirke

350,–/250,–
Varighet: ca. 1 time

ALFRED SCHNITTKE: KONSERT FOR KOR (1. OG 4. SATS) THREE SACRED HYMNS
JAMES MACMILLAN: TE DEUM
ARVO PÄRT: DOPO LA VITTORIA

BERGEN DOMKOR
OSLO DOMKOR
SIGURD MELVÆR ØGAARD, ORGEL
KJETIL ALMENNING og VIVIANNE SYDNES, DIRIGENTER


En vakker og variert korkonsert med vekt på det østlige og ortodokse

Alfred Schnittke er av mange omtalt som en av de viktigste russiske komponistene siden Sjostakovitsj. Det var derfor et sjokk for det etablerte russiske komponistmiljøet på begynnelsen av 1970-tallet da Schnittke – som alltid hadde vært en dypt respektert komponist og en trofast tilhenger av det radikale avantgarde-miljøet – uventet vendte hele miljøet ryggen. Schnittke begynte å skrive i et musikalsk tonespråk som han senere kalte «poly-stilistisk komposisjonsteknikk», der man tar i bruk en rekke stiler og teknikker fra ulike musikalske uttrykk. Et av Schnittkes hovedverk i den «nye» stilen er hans Korkonsert (1984/1985) som er basert på tekst av den armenske munken Grigor Narekatsi (951–1003). Verket ser tilbake til russisk-ortodoks korsang, polytonalitet og Gesualdo-inspirerte modulasjoner.

Oslo Domkor og Bergen Domkor under ledelse av henholdsvis Vivianne Sydnes og Kjetil Almenning vil fremføre to av de fire satsene fra dette monumentale verket samt Schnittkes Three Sacred Hymns (1984). To andre komponister som også søkte i en annen musikalsk retning på omtrent samme tid som Schnittke, var den engelske komponisten John Tavener (1944–2013) og Arvo Pärt (f. 1935). Hos begge komponister var overgangen motivert av en dyp religiøs tro som fant gjenklang i et langt «enklere» tonespråk, og som hos Pärt forbindes med tintinnabuli-teknikken. På konserten fremføres Prayer to the Holy Trinity av Tavener og Dopo la Vittoria av Pärt. Konserten avsluttes med det strålende Te Deum for kor og orgel av den skotske komponisten James MacMillan, som han skrev til 50-årsjubileet til Dronning Elizabeth i 2002. Verket representerer på mange måter essensen av MacMillans musikk: de rolige og kontemplative frasene, utbroderte kontrapunktiske linjer og innslag av senmiddelalder og skotsk tradisjonsmusikk. Domkantor i Bergen Domkirke Sigurd Melvær Øgaard vil på konserten fremføre Triptychon av den tsjekkiske komponisten Petr Eben (1929–2007).

Bergen Domkor_Monteverdi_Foto Magnus Skrede.jpg

Bergen Domkor ble etablert høsten 2009 og er å regne som et av Norges fremste kammerkor. Domkoret konserterer hyppig gjennom hele året, mest i Bergen, men også på turneer i Bjørgvin bispedømme og utenlands. De samarbeider jevnlig med profesjonelle musikere og ensembler. Koret legger vekt på å skape interessante program og presentere spennende repertoar. Med en god blanding av kjent og ukjent, gammelt og nytt, søker man å gi publikum store konsertopplevelser.

Foto: Magnus Skrede

oslo domkor foto Knut Utler.jpg

Oslo Domkor er et av Norges fremste kirkekor. Domkorets aktiviteter strekker seg fra konsertproduksjoner, ukentlig deltakelse i gudstjenester, offentlige og nasjonale oppdrag til CD-innspillinger og turneer. Oslo Domkor samarbeider jevnlig med profesjonelle musikere og orkestre og har et bredt repertoar, fra tidligmusikk til nyskrevne verker. De siste årene har koret også medvirket under Olavsfestdagene, Ultima, Festspillene i Bergen, Oslo Jazzfestival og Oslo Kammermusikkfestival. Koret ledes av domkantor og professor ved Norges musikkhøgskole Vivianne Sydnes.

Foto: Knut Utler

Melvær Øgaard Foto Tuva Åserud.jpg

Sigurd Melvær Øgaard er utdannet kantor fra Griegakademiet i Bergen og har master- og doktorgrad i korledelse fra Texas Tech University i USA. I perioden fra 2002–2015 hadde Øgaard hatt en rekke stillinger i USA frem til han ble ansatt som domkantor i Bergen domkirke september 2015. Øgaard har undervist i orgelimprovisasjon ved Texas Tech University og University of Houston og vært dirigent og akkompagnatør for en rekke kor. Han har gitt tallrike orgelkonserter i Europa og USA.

Foto: Tuva Åserud

Almenning Foto Tuva Åserud.jpg

Kjetil Almenning er domkantor i Bergen domkirke. Han har bachelorgrad i kirkemusikk fra Norges musikkhøgskole og diplomeksamen i kordireksjon fra Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Almenning har vært kunstnerisk leder eller dirigent for ensembler som vokalensemblet Ginnungagap, Vestoppland Kammerkor og kammerkoret Ensemble 96. Som sanger og dirigent har Almenning arbeidet med ensembler som Det Norske Solistkor, Barents International Chamber Choir, Eric Ericsons Kammarkör og Svenska Radiokören, og er kunstnerisk leder for den profesjonelle vokalgruppen Vocal Art i Bodø.

Foto: Tuva Åserud

vivianne_sydnes_farge - Ellen Lande Gossner.jpg

Vivianne Sydnes er domkantor i Oslo domkirke, hvor hun er dirigent og kunstnerisk leder for Oslo Domkor. Hennes arbeid inkluderer både acappellarepertoar og store verk for kor og orkester. Sydnes er ansatt som professor i korledelse ved Norges musikkhøgskole med ansvar for bachelorstudiet i korledelse. Hun er utdannet kirkemusiker samme sted og har diplom i kordirigering fra Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Sydnes er stadig kursinstruktør og gjestedirigent i Norge og i utlandet.

Foto: Ellen Lande Gossner

Earlier Event: March 30
UNGE STEMMER I KLIMADEBATTEN
Later Event: March 30
VOCES SUAVES