Back to All Events

BORG VOKALENSEMBLE

  • Sofienberg kirke 18 Rathkes gate Oslo, Oslo, 0558 Norway (map)
Borg vokalensemble.jpg

Fredag 29. mars kl. 20.30

Sofienberg kirke

300,–/200,–
Varighet: ca. 1 time og 15 minutter

ALLE DINE VEIER – HOMMAGE TIL LUTHER OG BACH

BERIT OPHEIM, VOKAL
GJERMUND LARSEN, FELE
TORD GUSTAVSEN, PIANO
BORG VOKALENSEMBLE
TORE ERIK MOHN, DIRIGENT


Hommage til Luther og Bach

Hvordan fungerer den musikalske arven etter J.S. Bach som råmateriale for improvisasjon? I dette sjangeroverskridende møtet krysses koraler, salmer og kantater med jazz- og folkemusikkimprovisasjon. Borg vokalensemble og dirigent Tore Erik Mohn har med seg den anerkjente jazzpianisten Tord Gustavsen og de dyktige folkemusikerne Berit Opheim og Gjermund Larsen. I Martin Luthers ånd tar musikerne utgangspunkt i tradisjonen, fornyer den og plasserer den i vår samtid. Som Tord Gustavsen selv sier: «Friheten er like stor som ærbødigheten».

En av ideene for prosjektet er den nære sammenhengen mellom Luther og Bach. Uten reformasjonen er det mye av Bachs musikk som ikke ville kommet til uttrykk. Samarbeidsprosjektet har reformert noen av Bachs sentrale koraler og motetter.

Borg vokalesemble.jpg

Borg vokalensemble ble startet som Ensemble Energico av kantor Carl-Andreas Næss, og skiftet navn til Borg vokalensemble i 2017 med sterkere tilhørighet i Fredrikstad Domkirke og dirigent Tore Erik Mohn. Ensemblet består av noen av regionens mest erfarne sangere, flere har høyere vokal- eller musikkutdanning. Koret har en kjernebesetning på 20 sangere, og solistoppgaver dekkes ofte av medlemmene selv. Ambisjonen er å presentere klassisk korsang på høyt nivå i og utenfor Østfold. Ensemblet har i flere år samarbeidet jevnlig med bl.a. Det Norske Blåseensemble og Trondheimsolistene.

Tore Erik Mohn, foto Tom Egil Jensen.jpg

Tore Erik Mohn er utdannet ved Trøndelag musikkonservatorium og Norges musikkhøgskole. Han har også studert orgel med Guy Bovet i Sveits. Mohn er til daglig domorganist i Fredrikstad domkirke med ansvar for korvirksomheten. Han underviser i korledelse ved Norges musikkhøgskole og er fra 2018 dirigent for kammerkoret NOVA. Fra 1995 til 2005 var han dirigent for Oslo Filharmoniske Kor, og fra 2006 til 2015 var han kormester under Spelet om Olav den heilage på Stiklestad. Han har ellers arbeidet med Trondheimsolistene, Det Norske Blåseensemble, Majorstua kammerkor, Sølvguttene og Midtnorsk solistensemble.

Foto: Tom Egil Jensen

Tord Gustavsen, foto Øyvind Hjelmen.jpg

Tord Gustavsen
Den anerkjente og allsidige pianisten Tord Gustavsen har spilt piano siden han var 4 år gammel. Han begynte å komponere og improvisere før han lærte å lese musikk og spille klassiske stykker. Siden utviklet han seg til en av Norges fremste musikere, både innenfor jazz, kirkemusikk og tradisjonsmusikk fra flere verdenshjørner. Han medvirker på et titalls utgivelser ­– under eget navn og med andre kunstnere – har vunnet en rekke priser og utmerkelser og har laget bestillingsverk til flere festivaler. Gustavsen har i tillegg forsket på psykologi tilknyttet musikalsk improvisasjon ved UiO.

Foto: Øyvind Hjelmen

Gjermund Larsen, foto Geir Dokken.jpg

Gjermund Larsen ble den første til å avlegge diplomeksamen i folkemusikk på fiolin ved Norges musikkhøgskole i 2008. Som komponist står han bak fire plateutgivelser med Gjermund Larsen Trio, verker til Trondheimsolistene, Det Norske Solistkor og Nord-Trøndelag Teater, samt en rekke bestillingsverk til norske festivaler. Som solist har Larsen spilt med noen av de fremste ensemblene i Norge og Europa, bl.a. Oslo-Filharmonien, Kringkastingsorkestret, Philharmonia Orchestra og SWR Sinfonieorchester. Han har vunnet Spellemannprisen seks ganger og ble i 2010 nominert til Grammy for plata In folk style sammen med Trondheimsolistene.

Foto: Geir Dokken

Berit Opheim foto Ingvil Skeie Ljones.jpg

Berit Opheim er sanger og kveder. Hun er utdannet ved Bergens musikkonservatorium og Norges musikkhøgskole, og har gått i lære hos eldre folkesangere. Opheim er førsteamanuensis ved Ole Bull-Akademiet og Griegakademiet. Som en av våre fremste og viktigste kvedere har Berit Opheim vært aktiv utøvende i snart 30 år – på scener i Norge, i Europa, Asia, USA og Sør-Afrika. Hun er medlem i flere ensembler og er en etterspurt sanger innenfor folkemusikk, jazz og samtidsmusikk. Foruten å drive med folkemusikk og kveding har hun også jobbet mye med klassisk sang og tidligmusikk. Opheim har gitt ut en rekke soloplater og har mottatt strålende kritikker for sitt arbeid. Hun er også tidligere medlem av Trio Mediæval.

Foto: Ingvil Skeie Ljones

I samarbeid med:

Kulturraadet.jpg
 
Earlier Event: March 29
DEN DANSKE SALMEDUO
Later Event: March 30
UNGE STEMMER I KLIMADEBATTEN