Back to All Events

ÅPNINGSKONSERT

  • Oslo domkirke 11 Karl Johans gate Oslo, Oslo, 0154 Norway (map)
EFK_KaupoKikkas.jpg

Fredag 22. mars kl. 19.00
Oslo domkirke

Feltplassering
A/B 475,– C/D 375,–
Varighet: ca. 1 time og 10 minutter

ÅPNINGSKONSERT
ARVO PÄRT: DA PACEM DOMINE
ARVO PÄRT: TE DEUM 
GEORG FRIEDRICH HÄNDEL: DIXIT DOMINUS

ESTONIAN PHILHARMONIC CHAMBER CHOIR
DET NORSKE KAMMERORKESTER
KASPARS PUTNIŅŠ, DIRIGENT


I could compare my music to white light which contains all colours. Only a prism can divide the colours and make them appear; this prism could be the spirit of the listener.
— Arvo Pärt

Kirkemusikkfestivalen åpnes av det fremragende Estonian Philharmonic Chamber Choir under ledelse av den latviske mesterdirigenten Kaspars Putniņš, solister og Det Norske Kammerorkester. Åpningskonserten presenterer samtidig to av festivaltemaene våre: Arvo Pärt og Te Deum. Konserten åpner med Pärts vakre og dypt sørgmodige korverk Da pacem Domine (Herre, gi oss fred), som ble komponert på bestilling fra Jordi Savall til minne om ofrene etter terroren i Madrid 11. mars 2004. Te Deum ble skrevet i 1984 for tre kor, preparert piano, strykere og vindharpe. Verket er basert på Pärts egen tintinnabuli-teknikk – en form for minimalisme der en enkel, trinnvis melodi kombineres med en brutt treklang fra grunntonen, tonika. I tillegg preges verket av en gjennomgående drone, én tone som spilles kontinuerlig på vindharpen. Dette skaper en statisk, meditativ stemning og et klanglig uttrykk som minner om bysantinsk sang.

Konserten avsluttes med vespersalmen Dixit Dominus av G.F. Händel – et verk over salme 110 som han skrev i 1707, som 22-åring! Verket regnes som et av de viktigste fra Händels tidlige komponistkarriere og ble skrevet under et lengre opphold i Italia. Dixit Dominus er et krevende verk for både instrumentalister og sangere, og demonstrerer Händels totale mestring av kontrapunkt med en harmonisk og melodisk oppfinnsomhet og en grunnleggende forståelse for dramaturgi som gjør at Dixit Dominus, ikke overraskende, regnes som en av hans fremste komposisjoner. Opplev et av verdens fremste kor i samarbeid med et av Norges fremste kammerorkestre.

EPCC_KaupoKikkas.jpg

Estonian Philharmonic Chamber Choir er et av Estlands mest kjente ensembler og et ledende kammerkor i internasjonal sammenheng. Korets repertoar strekker seg fra middelalderens gregorianske sanger til vår tids uttrykk med et spesielt fokus på estiske komponister som Arvo Pärt, Erkki-Sven Tüür og Toivo Tulev. Siden opprettelsen i 1981 har de samarbeidet med dirigentlegender som Claudio Abbado, Sir Colin Davis, Helmut Rilling og Neeme Järvi, til dagens dirigentstjerner som Paul McCreesh, Stephen Layton, Marc Minkowski og Gustavo Dudamel. Koret vant i 2018 Gramophone Award for beste korplate med musikk av Pärt og Schnittke.

Foto: Kaupo Kikkas

161a20_dc7f955036614e808904c5d9f36f2bfd~mv2_d_4256_2832_s_4_2.jpg

Det Norske Kammerorkester har fra starten i 1977 utviklet seg til å bli et av de fremste kammerorkestre på den internasjonale konsertarenaen. Orkesteret har gjestet konsertsaler over store deler av Europa, USA og Asia flere ganger. Nærmere 40 innspillinger er lansert som omfatter et stort repertoar for strykeorkester samt flere innspillinger med solister som Leif Ove Andsnes, Terje Tønnesen, Iona Brown, Lars Anders Tomter og Tine Thing Helseth. Orkesteret har spilt med en rekke av både norske og internasjonale solister, og har alltid lagt vekt på å presentere musikk fra egen tid som del av konsertrepertoaret. Som del av dette bestiller og urfremfører orkesteret stadig nye verker av norske og utenlandske komponister. Innstuderingen til åpningskonserten gjøres med orkestrets kunstneriske leder Terje Tønnesen.

Foto: Mona Ødegaard

KasparsPutnins_Kaupo Kikkas.jpg

Kaspars Putniņš er en ledende kordirigent og har tidligere vært sjefdirigent for Latvia radiokor. Siden 2014 har han vært sjefdirigent og kunstnerisk leder for Estonian Philharmonic Chamber Choir. Han opptrer jevnlig som gjestedirigent med ledende europeiske kor som BBC Singers, RIAS Kammerchor, Nederlands Kamerkoor, Nederlands Radio Koor, Berliner Rundfunkchor, Radiokören og Collegium Vocale Gent. Putniņš arbeid omfatter et bredt spekter av korrepertoar fra renessansepolyfoni til verker fra den romantiske perioden og frem til i dag, og hans fremste mål har hele tiden vært å formidle enestående kormusikk til et bredt publikum.

Foto: Kaupo Kikkas

Berit Solset.jpg

Berit Norbakken Solset er en av Skandinavias mest ettertraktede sopraner. Hun turnerer jevnlig over hele Europa og har også holdt konserter i Tokyo og Sydney. Solsets repertoar strekker seg fra renessansens vokalmusikk via barokken og til nyskrevet samtidsmusikk. Hun arbeider tett med den italienske dirigenten Ottavio Dantone og Accademia Bizantina og opptrer jevnlig med dirigenter som Juanjo Mena, Andreas Spering, Mikhail Pletnev, Robert King, Andrew Parrott, Vasily Petrenko, George Petrou og Jos van Immerseel.

Pic_Hamida Kristoffersen Foto May-Britt Seljeseth Storvik.jpg

Hamida Kristoffersen er en av Norges nye, unge operastjerner og ble i 2016 ansatt som solist ved Zürichoperaen – et av de virkelig store og anerkjente operahusene i Europa. I 2013 ble hun eneste norske finalist i Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse i Oslo og vant både Ingrid Bjoner-stipendet og prisen for beste fremførelse av norsk musikk. Kristoffersen har hatt mesterklasser med internasjonale sangere som Monica Groop, Barbara Hendricks, Elizabeth Norberg-Schulz, Larisa Gergieva og Elisabeth Meyer-Topsøe.

Foto: May-Britt Seljeseth Storvik

Lydia Bryngelsson.jpg

Lydia Bryngelsson er født i USA og vokste opp i Tyskland. Hun har sin utdannelse fra Hochschule für Musik und Theater i Leipzig og Universitetet i Stavanger med professor Elizabeth Norberg-Schulz. Bryngelsson har sunget en rekke roller i operaoppsetninger i Norge og i Europa og vil i 2019 medvirke i Mozarts Tryllefløyten på Den Norske Opera og Ballett. Hun er dessuten aktiv konsert- og oratoriesanger, og har sunget med dirigenter som Tobias Ringborg, Martin Krumbiegel, Terje Boye Hansen, Rune Bergmann og Mirga Gražinytė-Tyla.

Emiliano-Gonzalez-Toro-682x1024.jpg

Emiliano Gonzalez Toro er en av de mest prominente tenorene sin generasjon, da særlig innen barokkmusikkens repertoar. Han turnerer jevnlig over hele Europa med ensembler og dirigenter som blant andre Concert Spirituel (Hervé Niquet), Le Concert d’Astree (Emmanuele Haim), Les Musiciens du Louvre (Marc Minkowki), Les Arts Florissants (William Christie) og Le Poéme Harmonique (Vincent Dumestre). Gonzalez Toro har opptrådt på flere av de viktigste opera- og konsertscenene i Europa, som blant andre Opéra National du Rhin, Opera Royal de Versailes, Opera de Paris, Philharmonie de Paris og Theater an der Wien, og medvirket i Kirkemusikkfestivalens avslutningskonsert i 2018.

Erik+Rosenius+2016+Foto+Martin+Hellstro%CC%88m+%287%29.jpg

Erik Rosenius studerte sang ved Operahøgskolen i Stockholm og ble uteksaminert våren 2017. Han startet allerede som 8 åring å synge i Stockholms Guttekor og ved den renommerte korskolen Adolf Fredriks Musikklasser. Rosenius har på kort tid gjort seg bemerket i Europa og har blitt valg av dirigentlegenden Daniel Barenboim til å bli en del av Opernstudio Staatsoper Berlin 2018-2020, en av verdens ledende opera-studieprogrammer for unge sangere i starten av sin karriere. Våren 2019 skal Rosenius på turne i Europa med Barbara Hannigan’s Equilibrium Young Artists Programme og vil synge rollen som Father Truelove i Stravinskijs The Rake’s Progress.

Foto: Martin Hellström

I samarbeid med:

LOGO SPANISH EMBASSY.png
Estland logo NO.jpg
 
Later Event: March 23
ÅPEN PRØVE POLYPHONY