image Norsk  image English

G.F. Händel: Israel i Egypt

03.03.2018


Accademia Bizantina
Det Norske Solistkor
Solister
Alessandro Tampieri, dirigent


   

Lørdag 3. mars kl. 19.30
Oslo domkirke
450,–/350,–

Vakkert oratorium om israelittenes flukt fra Egypt

«Händel forstår virkemidler bedre enn noen av oss – når han vil, slår han til som et lynnedslag»

Wolfgang Amadeus Mozart

 

Som en del av festivalens tematiske fokus på slaveri før og nå presenterer vi et av Händels mest populære oratorier, Israel i Egypt, i et samarbeid mellom italienske Accademia Bizantina og Det Norske Solistkor under ledelse av Alessandro Tampieri. Med seg har de solistene Martin Vanberg og Carlo Vistoli. De fleste av Händels sakrale oratorier er løselig basert på historier fra Det gamle testamentet, men Israel i Egypt og Messias er de to eneste som er direkte og utelukkende basert på de bibelske tekstene, uten parafrasering, interpolasjon eller fortolkninger. Librettoen til Israel i Egypt er i hovedsak hentet fra 2. Mosebok og Salme 105 og 106 og forteller den dramatiske historien om Gud som kaller Moses til å føre sitt folk, israelittene, ut av Egypt. Faraoen i Egypt vil ikke la folket reise, men da Gud lar en rekke landeplager ramme Egypt, kan Moses lede sitt folk ut. De reddes fra faraos hær ved Rødehavs-underet, hvor han deler havet slik at folket kan slippe gjennom. Etter at folket har unnsluppet Egypt, åpenbarer Gud seg for Moses på Sinaifjellet og gir ham de ti bud. Landeplagene, som har en sentral plass i oratoriet, inspirerte Händel til å skape noen av sine mest oppfinnsomme ordmalerier. Lytteren kan enkelt høre blant annet hoppende frosker, summingen av fluer, hagl av ild og gresshopper. I motsetning til de fleste andre av Händels oratorier er Israel i Egypt nesten utelukkende et korverk, med relativt få arier for solister. I stedet for å avdekke den narrative historien gjennom enkeltpersoners handlinger presenterer og feirer verket snarere historien om et folk, fortalt gjennom koret. Det var også noe av grunnen til at oratoriet ikke ble godt mottatt av London-publikummet etter urfremføringen i 1739. I dag er imidlertid Israel i Egypt et av Händels mest fremførte og elskede oratorier, på lik linje med Messias og Saul. Korinnstudering ved Yuval Weinberg.

 

Accademia Bizantina ble grunnlagt i 1983. De siste tyve årene har den italienske tidligmusikkgruppen spilt under ledelse av Ottavio Dantone. Accademia Bizantina har samarbeidet med flere av Europas ledende utøvere, som fiolinistene Viktoria Mullova og Giuliano Carmignola, og gjestet konsertscener over hele verden. De har gjort flere prisbelønte innspillinger på Harmonia Mundi, Naïve, Deutsche Grammophon og Decca. I 2011 ble ensemblet nominert til Grammy for innspillingen Purcell – O Solitude med Andreas Scholl og Christophe Dumaux.

Det Norske Solistkor ble etablert i 1950 av Norsk Solistforbund med det formål å være et eliteensemble. Knut Nystedt ledet koret i hele 40 år før Grete Pedersen tok over dirigentpinnen i 1990. Det Norske Solistkor har opparbeidet seg en unik posisjon i norsk kulturliv i tillegg til å ha bemerket seg internasjonalt. Koret er fundert på klassikere i den nordiske og internasjonale korlitteraturen i tillegg til kontinuerlig å samarbeide med komponister om urfremføring av ny musikk. I 2009 ble Det Norske Solistkor tatt opp som medlem i Tenso, et eksklusivt nettverk av kammerkor i Europa.

Alessandro Tampieri (dirigent) startet sine musikkstudier i sin hjemby Ravenna. Han har siden sine ungdomsår vært medlem av Accademia Bizantina og er i dag konsertmester for ensemblet. Tampieri opptrer både som solist, i kammermusikkensembler og i symfoni- og operaorkestre med blant andre Il Giardino Armonico, l’Arpeggiata, Academia Montis Regalis, Ensemble Artaserse (Philippe Jaroussky), Imaginarium og Il Suonar Parlante. Ved siden av sin virksomhet som musiker og dirigent underviser også Tampieri ved musikkonservatoriet i Monopali.

Martin Vanberg har etablert seg som en av Skandinavias ledende barokktenorer. Etter studier i Stockholm og København har Vanberg jevnlig opptrådt med orkestre og ensembler som blant andre RAI Torino og Teatro Regio Torino, Accademia Bizantina, LaVerdi, I Solisti Veneti, Orchestra I Pomeriggi Musicali, Drottningholms Barockensemble og Concerto Copenhagen. Av dirigenter Vanberg har samarbeidet med, kan nevnes Ottavio Dantone, Steuart Bedford, Lars Ulrik Mortensen, Laurence Cummings, Helmut Rilling og Andrew Manze.

Carlo Vistoli studerte klassisk gitar og piano før han slo inn på en karriere som prisvinnende kontratenor. Vistoli har spesialisert seg innen barokkmusikk og har på kort tid blitt en ettertraktet Händel-fortolker og opptrer på festivaler og konsertscener som Teatro Comunale di Bologna, PoznaÅ„ Baroque Festival, Lincoln Center i New York og Lucerne Festival. Vistoli har sunget under dirigenter som William Christie, Paul Agnew og John Eliot Gardiner.
 

Foto: Accademia Bizantia: Giulia Papetti, Martin Vanberg: Micahel Eriksson, Carlo Vistoli: Philippe Delval

 
Program 2018
fredag 02. mars
19:00
Åpningskonsert: Les routes de l'esclavage - I slavehandelens spor

lørdag 03. mars
12:00
Urfremføring: Eventyret om Telemann

14:00
Urfremføring: Eventyret om Telemann

14:00
Åpen prøve for studenter og andre interesserte

17:00
PIO - Pilegrim i orgelsko

18:30
Foredrag: Tyrkia – fra demokrati til diktatur

19:30
G.F. Händel: Israel i Egypt

søndag 04. mars
11:00
Festivalhøymesse i Oslo domkirke

11:00
Festivalhøymesse i Mortensrud kirke

11:00
Festivalhøymesse i Vestre Aker kirke

11:00
Festivalhøymesse i Sofienberg kirke

12:45
Slaveriets historie før og nå

14:00
Boysen-bussen med fransk aksent

15:00
J.S. Bach: Das Wohltemperierte Klavier II

20:00
The Freedom of the Soul

mandag 05. mars
19:00
Urfremføring: Messe for livets kontraster

tirsdag 06. mars
17:00
Orgelkonsert: Espen Melbø

20:00
Salmekonsert med Uranienborg Vokalensemble

onsdag 07. mars
19:00
Et ecce terrae motus – En kraftfull oppvåkning

torsdag 08. mars
16:30
Menneskehandel i Norge i dag

19:00
The Land of your Love

21:30
Venus-hommage

fredag 09. mars
09:00
Morgenbønn

09:00
Guttekorseminar og mesterklasse

19:00
Orgelkonsert med Bernard Foccroulle

21:30
Senkveldkonsert: Night Hymns

lørdag 10. mars
09:00
Morgenbønn

15:00
Staats- und Domchor Berlin - Was ist ein Mensch?

19:00
Evensong

20:30
Mats Eilertsen Trio - Memorabilia

søndag 11. mars
11:00
Festivalhøymesse i Oslo domkirke

11:00
Festivalhøymesse i Østre Aker kirke

11:00
Festivalhøymesse i Frogner kirke

11:00
Festivalhøymesse i Svenska Margaretakyrkan

11:00
Festivalhøymesse i Bragernes kirke

13:00
Slaveriet i vår tid

15:00
Urfremføring: Verk av Bent Sørensen

19:00
Avslutningskonsert - André Campra: Requiem